50 Liralık Fatma Aliye Hanım Mevzusu

| 3 Şubat 2009 Salı

Bilindiği üzere , YTL yavaş yavaş misyonunu tamamlayarak yerini hayatımıza yeni giren TL'lere bırakmaya başladı. Açıkcası bu TL'ler hakkında kiminin olumlu , kimininse olumsuz düşünceleri var şahsım adına konuşacak olursam ben fevkalade olumlu buluyorum. Yenilik daima iyidir. Ayrıca arka yüzünde Ord.Prof Cahit Arf'ın silüeti bulunan 10 Liralarında hayranıyım. Gerek renk gerekse de düzenleme olarak çok etkileyici buluyorum. Matematiğe olan ilgim ve Ord.Prof Cahit Arf'ında matematik dehası olması beni bu 10 liralara daha bir ısındırdı diyebilirim.
Ancak yazının başlığından da anlayacağımız gibi mevzumuz 10 lira değil , 50 lira . Önyüzünde M.Kemal Atatürk'ün arka yüzeyinde ise ilk kadın roman yazarı Fatma Aliye hanım'ın resmi bulunan turuncu paralardan bahsediyoruz.
Mesela yılbaşından itibaren paralar aktif olarak hayatımızda yer aldığından beri sevenlerindende sevmeyenlerindende çeşitli görüşleri dinleme fırsatım oldu. Mesela sevenler , paranın küçüklüğü , minimalist çizgide dizayn edilmesi , yenilik oluşu gibi nedenlerden dolayı bu yeni paraları seviyor. Sevmeyenlerden bir kısmı , Eski paraların heybetli ve güzel olduğu , yeni paraların her birinin farklı boyutlarda olmasından dolayı bir tomar farklı paranın sayılmasının zor olduğu , 5 lira ile 50 liranın karıştırılma olasılığından dolayı yeni paraları sevmediklerini söylemişlerdi .
Açıkçası bence sevende sevmeyende bu konuda haklıydı.
Ancak 50 TL için öyle bir mevzu ortaya atıldı ki , resmen kan donduracak derecede bağnazlık , Atatürk Yalakalığı ve tribünlere oynama kokuyordu.
Mevzu şu ki efendim Atatürk devrimlerini içine sindirememiş , Atatürk'e muhalif olmuş , laikliği benimseyememiş , Ahmet Cevdet Paşa gibi bir osmanlı paşasının kızı olan Fatma Aliye'nin resmi nasıl olurda paraya konulurmuş ?
Pardon neden konulamasın ?
Paraya resmi konulan kişilerin laik olup olmaması yada Atatürkçü olup olmaması veyahut Atatürke muhalefet etmemiş olması şartı aranıyorda bizimmi haberimiz yok ?
Fatma Aliye Hanım'ı paranın arkasında görüyor olmanızın nedeni onun dünya görüşü ve düşünceleri değil , onun hayatına sığdırdığı ve ilk kadın romancı olmakla bunu devam ettirmek gibi hayatına sığdırdığı başarılarıdır.
Kaldı ki Atatürk'e muhalefet etti diye Fatma Aliye Hanım Merhum'un mezarındaki kemiklerini dahi onun gıyabında linç etmek isteyen , Atatürkçülükten habersiz Atatürk Yalakaları farkında olmayabilirler lakin , Atatürk her dediğinin tasdik edildiği değil eleştirildiği ve kendisine muhalefet edilen bir meclis düzeni için çalışmış ve bu minvalde çok partili döneme geçmiş ve hatta o dönemde yakın silah arkadaşlarından bazılarını başka bir parti kurmak için teşvik etmişti.

Kaldı ki Fatma Aliye Hanım laik değildi ve tesettürü savunmuştu , Atatürk'e de muhalifti nedir yani bu kendisinin ilk kadın roman yazarı olması sıfatını yokmu ediyor ? O laik olmadığı ve Atatürk'e muhalif olduğu için bu ünvanını onun vefatından sonra onun şahsi manevisinden afarozmu edeceksiniz ?

Bugüne kadar , dayanaksız ve saplantı derecesinde tutarlı hiçbir yanı olmayan , sadece yapılmış olmak için yapılan çok fazla gereksiz ve efil efil riya kokan Atatürk Yalakalığı gördüm. lakin Fatma Aliye Hanım mevzusu gibi , konuyla alakası olmayan bir mevzuyu dahi getirip buraya dayandıran bu güruhu görünce merak ediyorum acaba Anıtkabir'i ne zaman kabe , Atatürk'ü ne zaman peygamber ilan edecekler ?

Zira yapmadıkları sadece bu kaldı . ve sadece yapmış olmak için felsefesini ve mantığını dahi anlamadan sırf içerisinde Atatürk geçiyor diye yaptıklarını veya yapmadıklarını gördüğümde bu zümreye acımak geliyor içimden.

Onlara kalsa zaten Allah şu koskoca kainatı sırf insanlar Atatürkçü olsun diye yarattılar. ve yediğimiz ekmekte bile Allaha değil Atatürk'e şükretmeliyiz.. inamayacaksınız ama bunu yapanları dahi gördüm. Onun için artık yadırgamıyorum dahi..

Sadece izliyorum. Not ediyorum.. ve yeri geldiğinde gözlerine ve o kör dimağlarının en derin dehlizlerine kadar sokuyorum.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

bu ülkenin kurucusuna muhalif olması onu tüm özelliklerinden sıyırmaz ama onun bu ülke vatandaşlarının parasına basılmasın engel olabilir.kaldı ki zaten o paranın arka tarafında da o muhalifi olduğu kişinin resmi vardır.sözün kısası şu fatma aliyeye gelineceye kadar bir sürü türk büyüğü vardır.neden böyle muhalif kişilerin resmi bastırıldı da insanları fikir çatışmasına sürüklenmek isteniyor.yoksa bu :bburda bizim borumuz öter kavgası mıdır.